ZDROWIE NASTOLATKÓW

Jadłospisy

W prawidłowo skomponowanym jadłospisie – białka, węglowodany i tłuszcze powinny być w takiej ilości, która pokryje indywidualne zapotrzebowanie energetyczne organizmu, a całkowita ilość energii musi być umiejętnie rozłożona na poszczególne posiłki. Jadłospis musi być również bogaty w produkty będące źródłem witamin i związków mineralnych.
Q1: Prawidłowo skomponowany jadłospis – co to znaczy?
 ›››
A: Oznacza to, że codziennie musisz dostarczyć do organizmu białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i związki mineralne w ilości dostosowanej do twojej płci i wieku, a wartość energetyczna diety musi być na poziomie równym z pokryciem wydatków energetycznych na przebieg wszystkich procesów fizjologiczno-biochemicznych zachodzących w organizmie oraz na potrzeby związane z aktywnością fizyczną. Informacje na temat, które produkty spożywcze powinny być spożywane często, a których należy unikać podane są w graficzny sposób w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4-18 lat) opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia w 2019 roku ( https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy ).
Q2: Ile posiłków należy spożywać w ciągu dnia?
 ›››
A: Minimum trzy, a optymalnie pięć w ciągu dnia.
Q3: Jak powinna być rozłożona całkowita ilość energii (dostarczona ze wszystkich spożywanych produktów w ciągu dnia) na poszczególne posiłki?
 ›››
A: W zależności od liczby spożywanych posiłków energia pokrywająca zapotrzebowanie energetyczne twojego organizmu powinna być rozłożona w następujący sposób
PosiłekLiczba posiłków w ciągu dnia
345
I śniadanie %30 - 3525 - 3025 - 30
II śniadanie %5 - 105 - 10
Obiad %35 - 4035 - 4030 - 35
Podwieczorek %5 - 10
Kolacja %25 - 3025 - 3015 - 20
Q4: Przy założeniu, że zapotrzebowanie energetyczne organizmu wynosi 2500 kcal, to jaki powinien być rozdział energii na poszczególne posiłki?
 ›››
A: Jeśli zapotrzebowanie energetyczne twojego organizmu wynosi 2500 kcal, to w całodziennej diecie musisz starać się dostarczyć również 2500 kcal. Ta całkowita ilość energii ze spożywanych w ciągu dnia produktów spożywczych powinna być rozłożona na poszczególne posiłki w następujący sposób:
PosiłekLiczba posiłków w ciągu dnia
345
I śniadanie750 – 875625 – 750625 – 750
II śniadanie125 – 250125 – 250
Obiad875 – 1000875 – 1000750 – 875
Podwieczorek125 – 250
Kolacja625 – 750625 – 750375 – 500
Q5: Jak sprawdzić czy wartość energetyczna i odżywcza diety jest właściwa?
 ›››
A: Dla tego celu najczęściej stosowanymi metodami są: 24-godzinny wywiad żywieniowy lub dzienniczek żywienia.
Q6: Co oznacza określenie „24-godzinny wywiad żywieniowy”?
 ›››
A: 24-godzinny wywiad żywieniowy polega na zabraniu informacji o ilości (w gramach) wszystkich produktów i potraw zjedzonych w trakcie poprzedniego dnia, czyli np. od godz. 8. rano jednego dnia do godz. 8. rano następnego dnia (24 godz.). Aby oszacować w gramach dany produkt czy potrawę w gramach pomocny jest „Album fotografii produktów i potraw” opracowany przez Instytut Żywności i Żywienia. Zawiera on kolorowe zdjęcia w kilku wielkościach porcji.
Q7: Co to jest „dzienniczek żywienia”?
 ›››
A: Dzienniczek żywienia jest to zapis wszystkiego co było zjedzone w ciągu kilku dni, a nawet kilku tygodni. Dotyczy to nie tylko posiłków głównych, ale wszystkiego co wkładasz do ust niemal bezwiednie, np. w czasie oglądania telewizji. Notować należy także ilość spożywanych produktów, albo w miarach domowych (np. 3 łyżki, 3 łyżeczki, pół szklanki) albo spisywać gramaturę z opakowań (np. 100 g soku z czarnej porzeczki).
Q8: Jak dane z wywiadu 24-godzinnego lub z dzienniczka żywieniowego przeliczyć na ilość kalorii oraz spożytych białek, węglowodanów, tłuszczu, witamin i związków mineralnych?
 ›››
A: Aby te dane żywieniowe przeliczyć na ilość kalorii, białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych można posłużyć się specjalnym komputerowym programem żywieniowym (w oparciu o taki program przygotowane są podane poniżej przykładowe jadłospisy).
Q9: Gdy nie jest możliwe zastosowanie komputerowego programu żywieniowego, czy jest jakaś inna metoda oceny jadłospisu?
 ›››
A: Tak, można się posłużyć tabelami wartości odżywczej produktów i potraw opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.
Q10: Czy dla oceny jadłospisu można skorzystać z aplikacji dostępnych w Internecie?
 ›››
A: Na tzw. potrzeby domowe można skorzystać z różnych aplikacji, które pozwalają na wyliczenie energetyczności, zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów w codziennym jadłospisie. Dokonując takich wyliczeń pamiętajcie, że nie każdego dnia musi być idealnie! Wystarczy, aby w rozrachunku tygodniowym odstępstwa nie były znaczne.
Q11: Jak ocenić czy ilość dostarczonych do organizmu białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i związków mineralnych w całodziennej diecie jest zgodna z obecnymi zaleceniami?
 ›››
A: Należy dane uzyskane z analizy twojego całodziennego jadłospisu odnieś do wartości zalecanych w normach żywieniowych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w 2017 r. (właściwych dla twojej płci, wieku i stopnia aktywności fizycznej).
Q12: Jak należy interpretować wyniki uzyskane z indywidualnych wartości w porównaniu do norm żywienia?
 ›››
A: Wartości podane w normach zawsze traktujesz jako 100% i do nich porównujesz swoje wartości. Uzyskane wyniki podawane są w procentach. Jeśli np. w przypadku witaminy A będzie to 120%, a w przypadku witaminy D – 80%, to oznacza że witaminy A dostarczyłaś/dostarczyłeś o 20% za dużo, a witaminy D o 20% za mało. Granica wartości zalecanej zależy od składnika odżywczego, którego dotyczy i najczęściej jest to między 90-110% normy.
Q13: Przykładowy jadłospis dobowy – o wartości energetycznej 2000 kcal
 ›››
A: Przykładowy jadłospis dobowy o wartości energetycznej 2000 kcal
PosiłekPotrawaProduktyGramaturaMiary domowe
I śniadanie
580 kcal
Kanapki z pastą rybną i rzodkiewką, kakaochleb żytni pełnoziarnisty902-3 kromki
pasta z twarogu i makreli wędzonej80 g4 łyżki
rzodkiewka75 g5-6 sztuk
mleko 1,5%200 g1 szklanka
kakao10 g1 łyżka
cukier6 g1 łyżeczka
II śniadanie
200 kcal
Sałatka z pomidorem i ogórkiem, banan, orzechysałata zielona z pomidorem i ogórkiem95 gpełna miseczka
banan130 g1 sztuka
orzechy włoskie15 g3 sztuki
wodadowolna ilość
Obiad
680 kcal
Zupa brokułowa z grzankami, kasza gryczana z indykiem i surówką, kompotzupa brokułowa300 mlmiska
grzanki15 g5 łyżek
kasza gryczana50 g waga surowego ziarna1/2 woreczka
pierś z indyka pieczona w folii80 g
surówka z kapusty pekińskiej skropiona oliwą z oliwek80 g1 miseczka
marchew tarta60 g4 łyżki
kompot wiśniowy250 gszklanka
Podwieczorek
170 kcal
Jogurt naturalny z owocamijogurt naturalny 2%100 gmałe opakowanie
mandarynki120 g2 sztuki
kiwi80 g1 sztuka
wodadowolna ilość
Kolacja
370 kcal
Kanapki z pastą z pieczonych zmiksowanych warzywchleb żytni pełnoziarnisty90 g2-3 kromki
papryka czerwona100 g1/2 sztuki
pomidor100 g1 sztuka
cebula20 g3 plastry
siemię lniane6 g1 łyżka
herbata bez cukru250 mlszklanka
Q14: Przykładowy jadłospis dobowy – o wartości energetycznej 2350 kcal
 ›››
A: Przykładowy jadłospis dobowy o wartości energetycznej 2350 kcal
PosiłekPotrawaProduktyGramaturaMiary domowe
I śniadanie
560 kcal
Owsianka z owocami, orzechami i miodem Herbata owocowamleko 2% tł200 g1 szklanka niepełna
płatki owsiane48 g4 łyżki
banan80 g1/2 sztuki
orzechy włoskie25 g4-5 sztuk
miód pszczeli20 g1 łyżka
morele suszone40 g4 sztuki (duże)
herbata owocowa300 ml1 kubek
II śniadanie
360 kcal
Bułki z szynką i pomidorem
Woda Muszynianka
półbagietka z ziarnami110 g1 sztuka
szynka delikatesowa z kurczaka30 g2 plastry
masło5 g1 łyżeczka
pomidor50 g1/2 sztuki
woda Muszynianka500 ml1 butelka
Obiad
910 kcal
Zupa jarzynowa zabielana
Puree ziemniaczane
Ryba pieczona w piekarniku
Surówka, kompot
zupa jarzynowa zabielana300 g1 talerz
ziemniaki300 gkilka sztuk
masło5 g1 łyżeczka
łosoś z piekarnika100 gśredniej wielkości filet
kapusta czerwona50 g2/3 szklanki
oliwa6 ml1 łyżeczka
kompot jabłkowy250 ml1 szklanka
Podwieczorek
120 kcal
Sałatka owocowa
Woda
gruszka150 g1 sztuka mała
jabłko60 g1/2 sztuki małej
mandarynka70 g1 sztuka
otręby pszenne4 g1 łyżeczka
woda Muszynianka300 ml1 kubek
Kolacja
400 kcal
Kanapki z serem i papryką
Herbata owocowa
chleb graham90 g3 kromki
ser Edamski tłusty40 g2 duże plastry (5 łyżek startego sera)
papryka czerwona110 g1/2 sztuki
masło5 g1 łyżeczka
herbata owocowa bez cukru300 mlkubek
Q15: Przykładowy jadłospis dobowy – o wartości energetycznej 2850 kcal
 ›››
A: Przykładowy jadłospis dobowy o wartości energetycznej 2850 kcal
PosiłekPotrawaProduktyGramaturaMiary domowe
I śniadanie
732 kcal
Jaglanka z owocami, kanapka z twarogiemmleko 2% tł.250 ml1 szklanka
kasza jaglana60 g4 łyżki
gruszka100 g1 mała
pomarańcza70 g1/2 średniej
orzechy laskowe15 g1/2 garści (1 łyżka)
miód pszczeli12 ml1 łyżeczka
chleb graham50 g1,5 kromki
ser twarogowy półtłusty30 g1 plaster
szczypiorek3 g1 łyżeczka
masło ekstra5 g1 łyżeczka
herbata czarna250 ml1 szklanka
II śniadanie
263 kcal
Bułka z szynką i warzywamibułka grahamka60 g1 średnia bułka
masło ekstra10 g2 łyżeczki
polędwica sopocka20 g1,5 plastra
sałata5 g1 liść
ogórek zielony40 g7 plasterków
woda mineralna250 ml1 szklanka
Obiad
854 kcal
Gulasz wołowy z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej i jabłka, sokwołowina100 g
olej rzepakowy20 g1 1/3 łyżki
papryka czerwona130 g1/2 dużej
cebula50 g1/2 średniej
czosnek10 g2 ząbki
koncentrat pomidorowy 30%25 ml1 łyżka
mąka pszenna typ 55012 g1 łyżka
woda50 ml1/5 szklanki
śmietana25 ml1 łyżka
ziemniaki150 g2 średnie
kapusta pekińska50 g1 liść
jabłko60 g1/3 dużego
majonez10 ml1 łyżeczka
sok pomarańczowy250 ml1 szklanka
Podwieczorek
454 kcal
Pieczywo chrupkie z domową nutellą, kompotawokado50 g1/3 średniego
kakao ciemne, proszek10 g1 łyżka
banan120 g1 średni
miód12 g1 łyżeczka
chleb chrupki14 g2 kromki
kompot z jabłek250 ml1 szklanka
Kolacja
576 kcal
Makaron ze szpinakowym pestomakaron „świderki”80 g1 szklanka
pomidory suszone40 g2 plastry
szpinak50 g2 garści
słonecznik, nasiona10 g1 łyżka
ser typu Feta30 g2 plastry
oliwa z oliwek5 g1 łyżeczka
woda250 ml1 szklanka
sok z cytryny10 g1 łyżka
miód5 g1/2 łyżeczki
Q16: Przykładowy jadłospis dobowy w profilaktyce/leczeniu żywieniowym anemii – o wartości energetycznej 1996 kcal
 ›››
A: Przykładowy jadłospis dobowy o wartości energetycznej 1996 kcal
Wskazania ogólne: każdego dnia należy wypijać 1,5-2 litra płynów, zalecana woda mineralna.
Odstęp między ostatnim posiłkiem a nocnym odpoczynkiem minimum 2 godziny.
PosiłekPotrawaProduktyGramaturaMiary domowe
I śniadanie
525 kcal
Płatki z mlekiem i owocamimleko 2% tł. lub kefir naturalny250 ml1 szklanka
płatki owsiane40 g4 łyżki
miód20 g1 płaska łyżka
banan130 g1 mniejsza sztuki
daktyle suszone20 g3-4 sztuki
II śniadanie
432 kcal
Kanapka z serem i szynką, warzywabułka grahamka70 g1 sztuka
masło6 g1 łyżeczka
szynka wołowa20 g1 plaster
ser twarogowy w plastrach np. Piątnica z papryką20 g1 plasterek
sałata zielona10 g1 listek
ogórek surowy20 g4 plasterki
Obiad
544 kcal
Barszcz czerwony z ziemniakami, pierogi ze szpinakiem, sokbarszcz czerwony zabielany250 ml1 talerz
ziemniaki100 g2 małe sztuki
pierogi: ciasto (mąka razowa i mąka pszenna + woda + odrobina masła) (BEZ JAJKA)
farsz (szpinak podduszony z czosnkiem i oliwą z oliwek)
150 g5 sztuk
sok owocowo-warzywny np. Marwitt250 ml1 buteleczka
Podwieczorek
149 kcal
Napój owocowynapój probiotyczny typu Actimel100 ml1/2 szklanki
ananas świeży180 g3 krążki
Kolacja
343 kcal
Kanapki z pastą rybnąnapój probiotyczny typu Actimel100 ml1/2 szklanki
chleb graham70 g2 kromki
masło6 g1 łyżeczka
sardynki w pomidorach60 g3 łyżki
ser twarogowy półtłusty40 g1 plaster