prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Absolwentka Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Doktorat i habilitacja – Wydział Lekarski Collegium Medicum UJ (dawna Akademia Medyczna w Krakowie). Od 2007 r. tytuł naukowy profesora nauk medycznych. W latach 1997-2015 kierownik Zakładu Higieny Dietetyki (wcześniej Zakład Higieny i Ekologii), Wydział Lekarski Collegium Medicum UJ. Współtwórca programu studiów dla nowotworzonego w 2011 r. kierunku Dietetyka na Wydziale Lekarskim, pełnomocnik Dziekana ds. Dietetyki. Współtwórca i kierownik naukowy studiów „Żywienie w zdrowiu i chorobie” w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum. Redaktor i współautor podręcznika „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka” Wydawnictwo UJ 2016. Autor wielu publikacji i organizator wielu konferencji naukowych z zakresu tematyki związanej z żywieniem człowieka. Obecnie – emerytowany profesor Wydziału Lekarskiego, Collegium Medicum UJ; pełne zatrudnienie – Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (kierownik Zakładu Dietetyki i współtwórca oraz wykładowca studiów podyplomowych „Dietetyka”). Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Higienicznego i zastępca redaktora naczelnego czasopisma „Problemy Higieny i Epidemiologii”.
prof. dr hab. Barbara Frączek
Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi, doktor nauk biologicznych, doktor habilitowany nauk o kulturze fizycznej. Od 2016 r. profesor Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Pracownik Instytutu Nauk Biomedycznych, Kierownik Zakładu Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka. Kierownik Studiów Podyplomowych i Wykładowca w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia. Działalność dydaktyczno-naukowa skoncentrowana wokół zagadnień fizjologii i żywienia człowieka, a w szczególności dietetyki sportowców. Wykładowca na szkoleniach i kursach instruktorskich, trenerskich oraz studiach podyplomowych. Od 2003 r. konsultant żywieniowy polskich sportowców trenujących wyczynowo, m.in. zawodników kadry Polski w narciarstwie alpejskim, narciarstwie biegowym, skokach narciarskich, kajakarstwie slalomowym górskim i tenisie. Współzałożyciel firmy „Trix – Dietetyka Sportowa”. Współredaktor podręcznika „Dietetyka Sportowa” PZWL 2019.
dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, doktor nauk medycznych Collegium Medicum UJ, pracownik naukowo-dydaktyczny Wydziału Lekarskiego, Instytutu Zdrowia Publicznego oraz Instytutu Fizjoterapii Wydziału Nauk o Zdrowiu. Wykładowca w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego oraz w Szkole Medycznej dla Obcokrajowców UJ. Główne obszar zainteresowań zawodowych to dietoterapia i dietoprofilaktyka chorób zależnych od sposobu żywienia, edukacja żywieniowa, promocja zdrowia i aktywności fizycznej wśród dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych. Wykładowca na szkoleniach i warsztatach żywieniowych, konsultant naukowy komputerowego programu żywieniowego DietaPro. Właściciel Gabinetu Poradnictwa Dietetycznego i Zwalczania Otyłości w Krakowie.
mgr Agata Romańska–Kistela
Absolwentka Uniwersytetu Medycznyego w Łodzi, na kierunku promocji zdrowia, specjalność kosmetologia. Absolwentka Wyższej Szkoły Fizjoterapii we Wrocławiu na kierunku kosmetologia. Ponad 20-letnie doświadczenie jako nauczyciel zawodu kosmetologia, w tym wykładowca akademicki, pełnomocnik dziekana oraz kierownik zespołu kosmetologów w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia. Egzaminator Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie. Wieloletni wykładowca na Uniwersytecie Pedagogicznym. Autorka publikacji i artykułów, ekspert z zakresu kosmetologii w audycjach radiowych. Właścicielka salonu kosmetologicznego od ponad 20 lat.
dr n. mat. Zygmunt Murowaniecki
Absolwent Uniwersytetu Łódzkiego, doktor nauk matematycznych UŁ, były pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Matematyki UŁ, były pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej, były pracownik naukowy Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie oraz Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi. Specjalista w zakresie statystyki matematycznej i statystyki przestrzennej w zdrowiu publicznym. Obecnie wydawca książek i czasopism naukowych oraz stron internetowych.